Yatay Geçiş

Üniversiteye giren öğrenciler belirli bir zaman sonra kararlarını değiştirebilmektedir. Bu gibi durumlarda kullanılan yöntemlerden en önemlisi yatay geçiş olarak karşımıza çıkıyor. Üniversitenin belirli bir bölümünde okurken başka bir bölümde okumaya karar veren ya da başka bir üniversiteye geçiş yapmak isteyen öğrenciler yatay geçiş haklarını kullanmaktadır.

Yükseköğretim Kurulunun yönetmeliğine göre, 3 yöntemle yatay geçiş gerçekleştirilebilir. Yatay Geçiş yapmak istediğiniz bölüm, şu an okuduğunuz üniversitede ise kurum içi yatay geçiş, yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversite farklıysa kurumlar arası yatay geçiş yöntemini, ÖSYM puanı ile yatay geçiş yapmak için ise merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yöntemini tercih etmelisiniz.

- Ön lisans ve lisans programlarında hazırlık sınıfında merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapılabilir.

- Ön lisans programlarında ilk yarı dönem ile son yarı dönem geçiş yapılamaz, bunun dışında yapılabilir.

- Lisans programlarında ilk iki yarı dönem ile son iki yarı dönemde geçiş yapılamaz, bunun dışında yapılabilir.

Yatay geçiş tarihleri Ocak ve Temmuz aylarında üniversitemiz tarafından ilan edilir.

Evet yapabilirsiniz, bu konuda bir kısıtlama yoktur. Başvuru sonuçlarına göre hepsine kabul edilirseniz, istediğiniz okula kayıt olabilirsiniz.

Öğrenciler merkezi yerleştirme puanına göre sadece bir defa yatay geçiş yapabilirler. Ancak, söz konusu madde uyarınca yatay geçiş yapan öğrenciler ÖSYM merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilirler.

Hayır, kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez. Yatay Geçiş koşullarını sağladığınız takdirde, kurum içi yatay geçiş, kurumlararası yatay geçiş ve merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapabilirsiniz.